Boo-Yah! 8GB (2x4GB) works in pro.

Re: Boo-Yah! 8GB (2x4GB) works in pro.

Postby fbmachines » Wed Dec 01, 2010 6:52 pm

Following Gary's lead, I bought (2) 4GB sticks today also and so far so good. They didn't have the PATRIOT PSD28G800K in stock so I opted for (2) PATRIOT PSD24G8002.

I booted up to see what Frontview listed...

Image

It has now successfully run three memory test passes and I will probably let it go on through the night but so far all seems OK also.
NAS 1 [File Server]: ReadyNAS NV+, Raidiator 4.1.13, 1024 MB, X-RAID, 4x Seagate ST31000340AS 1 TB
NAS 2 [Media Server]: ReadyNAS NV+, Raidiator 4.1.13, 1024 MB, X-RAID, 4x Samsung Spinpoint F4EG HD204UI 2 TB
NAS 3 [HDD Image Server]: ReadyNAS NV+, Raidiator 4.1.13, 1024 MB, X-RAID, 3x Western Digital RE3 WD1002FBYS-02A6B0 1 TB
NAS 4 [Backup for NAS 1,2 & 3]: ReadyNAS NV+, Raidiator 4.1.13, 1024 MB, X-RAID, 4x Hitachi HDS722020ALA330 2 TB
NAS 5 [Off-Site Backup for NAS 1,2 & 3]: ReadyNAS NV+, Raidiator 4.1.13, 1024 MB, X-RAID, 4x Seagate ST31500341AS 1.5 TB
NAS 6 [BitTorrent Client]: ReadyNAS Duo, Raidiator 4.1.13, 1024 MB, X-RAID, 2x Western Digital RE2 WD5001ABYS 500 GB
NAS 7 [CrashPlan Client]: ReadyNAS Pro-6, Raidiator 4.2.25, 4096 MB, X-RAID2, 6x Samsung Spinpoint F4EG HD204UI 2 TB
NAS 8 [On-site Backup]: ReadyNAS Pro-6, Raidiator 4.2.25, 8192 MB, X-RAID2, 6x Samsung Spinpoint F4EG HD204UI 2 TB
NAS 9 [Off-site Backup]: ReadyNAS Pro-2, Raidiator 4.2.25, 1024 MB, X-RAID2, 2x Western Digital RE3 WD5002ABYS-01B1B0 500 GB
NAS 10 [Testing]: ReadyNAS RN102, ReadyNAS OS 6.1.5, 512 MB, X-RAID2, 2x Seagate Pipeline ST3500321CS 500 GB

Network: ProSafe UTM25 :: Netgear GS724Tv3 :: HP Procurve 1810-24G :: Asus RT-N66R :: D-Link DGS-2205
UPS: CyberPower CP1000AVRLCD :: CyberPower CP850AVRLCD :: 3x CyberPower CP825AVRG :: APC Back-UPS ES 550
User avatar
fbmachines
Advanced ReadyNAS Expert
 
Posts: 602
Joined: Thu Dec 27, 2007 6:23 am
Location: Austin, Texas
ReadyNAS: Pro

Re: Boo-Yah! 8GB (2x4GB) works in pro.

Postby sdouek » Wed Dec 01, 2010 7:21 pm

So hopefully when you run a file check and disk scrubbing next week everything will be fine. Odd that 2x2 gb chips don't get the full memory but 2x4gb does.

I wonder if a jedi can chime in about this.

EDIT: you don't get the full 8 GB.
Last edited by sdouek on Wed Dec 01, 2010 9:15 pm, edited 1 time in total.
"The difference between genius and stupidity is that genius has its limits."
-- Albert Einstein
"And sometimes I feel I have no limits" :hammer:

NAS: Business Pro :: 2048MB ram :: 6 x 2.0 TB ST32000644NS :: 4.2.22 * NV+ :: 1024MB ram :: 4 x 750 GB ST3750640NS :: 4.1.10 * NV :: 256MB ram :: 4 x 2.0 TB ST32000542AS :: 4.1.10 * DUO :: 1024 MB ram :: 2 x 500 GB ST3500320AS :: 4.1.10
Using: CIFS * NFS * RSYNC * HTTPS * FTP * ReadyDLNA * ReadyNas Photos * ReadyNas Remote * BitTorrent * Transmissions* Skifta
Network: D-Link DIR-855 * Cisco SG300-28P SRW2024P-K9-NA * D-Link DGS-2208 * Cisco SG100D-08 * Cisco SG100D-05
Clients: XP SP3 * Windows 7 * Windows 2003 Server * Play Station 3 * XBox 360 * Control4
UPS: APC Backup-Ups XS 1000

HCL-Hardware Compatibility List | FAQ | Readynas Comparison Chart | Readynas How To Guides | Readynas Add-Ons | Community Add-Ons | Archived Add-Ons | GPL |
How to make the NAS completely open | Preventing Catastrophic Data Loss | Technical Support Numbers | Technical Support Online Submissions |
User avatar
sdouek
Advanced ReadyNAS Expert
 
Posts: 646
Joined: Sun Oct 07, 2007 4:04 am
Location: Hiding behind my NAS in NYC
ReadyNAS: Pro

Re: Boo-Yah! 8GB (2x4GB) works in pro.

Postby mdgm » Wed Dec 01, 2010 7:34 pm

sdouek 8GB = 8192MB = 8064MB + 128MB

Remember 1GB = 1024 MB = 2^10 MB
User avatar
mdgm
NETGEAR ReadyNAS Technical Expert
 
Posts: 34796
Joined: Tue Feb 17, 2009 9:34 pm
Location: Down Under
ReadyNAS: RN516

Re: Boo-Yah! 8GB (2x4GB) works in pro.

Postby sdouek » Wed Dec 01, 2010 9:14 pm

Dam just got excited that it worked - that will teach me to read the whole post and not just glance at it.
Last edited by sdouek on Thu Dec 02, 2010 1:43 pm, edited 1 time in total.
"The difference between genius and stupidity is that genius has its limits."
-- Albert Einstein
"And sometimes I feel I have no limits" :hammer:

NAS: Business Pro :: 2048MB ram :: 6 x 2.0 TB ST32000644NS :: 4.2.22 * NV+ :: 1024MB ram :: 4 x 750 GB ST3750640NS :: 4.1.10 * NV :: 256MB ram :: 4 x 2.0 TB ST32000542AS :: 4.1.10 * DUO :: 1024 MB ram :: 2 x 500 GB ST3500320AS :: 4.1.10
Using: CIFS * NFS * RSYNC * HTTPS * FTP * ReadyDLNA * ReadyNas Photos * ReadyNas Remote * BitTorrent * Transmissions* Skifta
Network: D-Link DIR-855 * Cisco SG300-28P SRW2024P-K9-NA * D-Link DGS-2208 * Cisco SG100D-08 * Cisco SG100D-05
Clients: XP SP3 * Windows 7 * Windows 2003 Server * Play Station 3 * XBox 360 * Control4
UPS: APC Backup-Ups XS 1000

HCL-Hardware Compatibility List | FAQ | Readynas Comparison Chart | Readynas How To Guides | Readynas Add-Ons | Community Add-Ons | Archived Add-Ons | GPL |
How to make the NAS completely open | Preventing Catastrophic Data Loss | Technical Support Numbers | Technical Support Online Submissions |
User avatar
sdouek
Advanced ReadyNAS Expert
 
Posts: 646
Joined: Sun Oct 07, 2007 4:04 am
Location: Hiding behind my NAS in NYC
ReadyNAS: Pro

Re: Boo-Yah! 8GB (2x4GB) works in pro.

Postby fbmachines » Thu Dec 02, 2010 7:06 am

Update: Passed 7 memory test passes when I manually stopped it.
NAS 1 [File Server]: ReadyNAS NV+, Raidiator 4.1.13, 1024 MB, X-RAID, 4x Seagate ST31000340AS 1 TB
NAS 2 [Media Server]: ReadyNAS NV+, Raidiator 4.1.13, 1024 MB, X-RAID, 4x Samsung Spinpoint F4EG HD204UI 2 TB
NAS 3 [HDD Image Server]: ReadyNAS NV+, Raidiator 4.1.13, 1024 MB, X-RAID, 3x Western Digital RE3 WD1002FBYS-02A6B0 1 TB
NAS 4 [Backup for NAS 1,2 & 3]: ReadyNAS NV+, Raidiator 4.1.13, 1024 MB, X-RAID, 4x Hitachi HDS722020ALA330 2 TB
NAS 5 [Off-Site Backup for NAS 1,2 & 3]: ReadyNAS NV+, Raidiator 4.1.13, 1024 MB, X-RAID, 4x Seagate ST31500341AS 1.5 TB
NAS 6 [BitTorrent Client]: ReadyNAS Duo, Raidiator 4.1.13, 1024 MB, X-RAID, 2x Western Digital RE2 WD5001ABYS 500 GB
NAS 7 [CrashPlan Client]: ReadyNAS Pro-6, Raidiator 4.2.25, 4096 MB, X-RAID2, 6x Samsung Spinpoint F4EG HD204UI 2 TB
NAS 8 [On-site Backup]: ReadyNAS Pro-6, Raidiator 4.2.25, 8192 MB, X-RAID2, 6x Samsung Spinpoint F4EG HD204UI 2 TB
NAS 9 [Off-site Backup]: ReadyNAS Pro-2, Raidiator 4.2.25, 1024 MB, X-RAID2, 2x Western Digital RE3 WD5002ABYS-01B1B0 500 GB
NAS 10 [Testing]: ReadyNAS RN102, ReadyNAS OS 6.1.5, 512 MB, X-RAID2, 2x Seagate Pipeline ST3500321CS 500 GB

Network: ProSafe UTM25 :: Netgear GS724Tv3 :: HP Procurve 1810-24G :: Asus RT-N66R :: D-Link DGS-2205
UPS: CyberPower CP1000AVRLCD :: CyberPower CP850AVRLCD :: 3x CyberPower CP825AVRG :: APC Back-UPS ES 550
User avatar
fbmachines
Advanced ReadyNAS Expert
 
Posts: 602
Joined: Thu Dec 27, 2007 6:23 am
Location: Austin, Texas
ReadyNAS: Pro

Re: Boo-Yah! 8GB (2x4GB) works in pro.

Postby TeknoJnky » Thu Dec 02, 2010 7:26 am

re: the lost 128meg

the reason it does not go missing @ 2gig, is because the shadowing takes place at the upper end of the memory range.

if you recall, 32bit windows allocates the first 2 gig for applications and the 2nd 2gig for system, including video ram, bios, etc.

64 bit relocates the address far into the 64bit memory map, but the video/bios still takes a small chunk of the upper 4g before its logically remapped into 64 bit.
nv+ ~ 1gb ram ~ 4x WDC WD20EARS-00S8B1 ~ 5555 GB ~ power supply dead
ultra4 ~ 4 gb ram ~
pro business ~ 4gb ram ~ 2x Seagate ST4000DX000-1C5160 ~ 2x Seagate ST4000DM000-1F2168 ~ 10tb
pro 6 ~ 4gb ram ~ dual redundancy ~ 4x Hitachi HDS724040ALE640 ~ 2x Seagate ST4000DM000-1F2168 ~ 14tb
A/V streaming ---> Subsonic ---> HTC One ~ Note 2 ~ Nexus 7
User avatar
TeknoJnky
ReadyNAS Addict
 
Posts: 2990
Joined: Mon Oct 13, 2008 1:34 pm
Location: MO
ReadyNAS: Pro

Re: Boo-Yah! 8GB (2x4GB) works in pro.

Postby mrwizardno2 » Thu Dec 02, 2010 11:30 am

I'll hook a head up to my Pro tonight and see if I can find anything in the BIOS! I never paid any attention to the memory drop, or just never considered it an issue before.
mrwizardno2
ReadyNAS User
 
Posts: 63
Joined: Wed Oct 15, 2008 4:51 am
Location: Columbus, OH USA
ReadyNAS: Pro

Re: Boo-Yah! 8GB (2x4GB) works in pro.

Postby fbmachines » Thu Dec 02, 2010 12:04 pm

sdouek wrote:So hopefully when you run a file check and disk scrubbing next week everything will be fine.



I just ran a file check and disk scrubbing and both passed without error. I only have about 20 GB currently on the NAS though but I checked MD5 checksum with the originals and they matched.
NAS 1 [File Server]: ReadyNAS NV+, Raidiator 4.1.13, 1024 MB, X-RAID, 4x Seagate ST31000340AS 1 TB
NAS 2 [Media Server]: ReadyNAS NV+, Raidiator 4.1.13, 1024 MB, X-RAID, 4x Samsung Spinpoint F4EG HD204UI 2 TB
NAS 3 [HDD Image Server]: ReadyNAS NV+, Raidiator 4.1.13, 1024 MB, X-RAID, 3x Western Digital RE3 WD1002FBYS-02A6B0 1 TB
NAS 4 [Backup for NAS 1,2 & 3]: ReadyNAS NV+, Raidiator 4.1.13, 1024 MB, X-RAID, 4x Hitachi HDS722020ALA330 2 TB
NAS 5 [Off-Site Backup for NAS 1,2 & 3]: ReadyNAS NV+, Raidiator 4.1.13, 1024 MB, X-RAID, 4x Seagate ST31500341AS 1.5 TB
NAS 6 [BitTorrent Client]: ReadyNAS Duo, Raidiator 4.1.13, 1024 MB, X-RAID, 2x Western Digital RE2 WD5001ABYS 500 GB
NAS 7 [CrashPlan Client]: ReadyNAS Pro-6, Raidiator 4.2.25, 4096 MB, X-RAID2, 6x Samsung Spinpoint F4EG HD204UI 2 TB
NAS 8 [On-site Backup]: ReadyNAS Pro-6, Raidiator 4.2.25, 8192 MB, X-RAID2, 6x Samsung Spinpoint F4EG HD204UI 2 TB
NAS 9 [Off-site Backup]: ReadyNAS Pro-2, Raidiator 4.2.25, 1024 MB, X-RAID2, 2x Western Digital RE3 WD5002ABYS-01B1B0 500 GB
NAS 10 [Testing]: ReadyNAS RN102, ReadyNAS OS 6.1.5, 512 MB, X-RAID2, 2x Seagate Pipeline ST3500321CS 500 GB

Network: ProSafe UTM25 :: Netgear GS724Tv3 :: HP Procurve 1810-24G :: Asus RT-N66R :: D-Link DGS-2205
UPS: CyberPower CP1000AVRLCD :: CyberPower CP850AVRLCD :: 3x CyberPower CP825AVRG :: APC Back-UPS ES 550
User avatar
fbmachines
Advanced ReadyNAS Expert
 
Posts: 602
Joined: Thu Dec 27, 2007 6:23 am
Location: Austin, Texas
ReadyNAS: Pro

Re: Boo-Yah! 8GB (2x4GB) works in pro.

Postby sdouek » Thu Dec 02, 2010 1:45 pm

fbmachines: Thank you for the update

TeknoJnky: What can I say your name explains it all

mrwizardno2: Love the fact people here are willing to roll up their sleeves and get their hands dirty.
"The difference between genius and stupidity is that genius has its limits."
-- Albert Einstein
"And sometimes I feel I have no limits" :hammer:

NAS: Business Pro :: 2048MB ram :: 6 x 2.0 TB ST32000644NS :: 4.2.22 * NV+ :: 1024MB ram :: 4 x 750 GB ST3750640NS :: 4.1.10 * NV :: 256MB ram :: 4 x 2.0 TB ST32000542AS :: 4.1.10 * DUO :: 1024 MB ram :: 2 x 500 GB ST3500320AS :: 4.1.10
Using: CIFS * NFS * RSYNC * HTTPS * FTP * ReadyDLNA * ReadyNas Photos * ReadyNas Remote * BitTorrent * Transmissions* Skifta
Network: D-Link DIR-855 * Cisco SG300-28P SRW2024P-K9-NA * D-Link DGS-2208 * Cisco SG100D-08 * Cisco SG100D-05
Clients: XP SP3 * Windows 7 * Windows 2003 Server * Play Station 3 * XBox 360 * Control4
UPS: APC Backup-Ups XS 1000

HCL-Hardware Compatibility List | FAQ | Readynas Comparison Chart | Readynas How To Guides | Readynas Add-Ons | Community Add-Ons | Archived Add-Ons | GPL |
How to make the NAS completely open | Preventing Catastrophic Data Loss | Technical Support Numbers | Technical Support Online Submissions |
User avatar
sdouek
Advanced ReadyNAS Expert
 
Posts: 646
Joined: Sun Oct 07, 2007 4:04 am
Location: Hiding behind my NAS in NYC
ReadyNAS: Pro

Re: Boo-Yah! 8GB (2x4GB) works in pro.

Postby TeknoJnky » Thu Dec 02, 2010 1:55 pm

a couple years old and while generally windows-centric, but still good info and applies to the PC architecture in general too.

http://www.anandtech.com/show/2272
nv+ ~ 1gb ram ~ 4x WDC WD20EARS-00S8B1 ~ 5555 GB ~ power supply dead
ultra4 ~ 4 gb ram ~
pro business ~ 4gb ram ~ 2x Seagate ST4000DX000-1C5160 ~ 2x Seagate ST4000DM000-1F2168 ~ 10tb
pro 6 ~ 4gb ram ~ dual redundancy ~ 4x Hitachi HDS724040ALE640 ~ 2x Seagate ST4000DM000-1F2168 ~ 14tb
A/V streaming ---> Subsonic ---> HTC One ~ Note 2 ~ Nexus 7
User avatar
TeknoJnky
ReadyNAS Addict
 
Posts: 2990
Joined: Mon Oct 13, 2008 1:34 pm
Location: MO
ReadyNAS: Pro

Re: Boo-Yah! 8GB (2x4GB) works in pro.

Postby TeknoJnky » Mon Jan 17, 2011 8:33 pm

Code: Select all
Model:   ReadyNAS Pro Business Edition [X-RAID2]
Firmware:   RAIDiator 4.2.16-T25
Memory:   8064 MB [6-6-6-18 DDR2]


also working for me.

x2 @ http://www.overstock.com/Electronics/Pa ... oduct.html
nv+ ~ 1gb ram ~ 4x WDC WD20EARS-00S8B1 ~ 5555 GB ~ power supply dead
ultra4 ~ 4 gb ram ~
pro business ~ 4gb ram ~ 2x Seagate ST4000DX000-1C5160 ~ 2x Seagate ST4000DM000-1F2168 ~ 10tb
pro 6 ~ 4gb ram ~ dual redundancy ~ 4x Hitachi HDS724040ALE640 ~ 2x Seagate ST4000DM000-1F2168 ~ 14tb
A/V streaming ---> Subsonic ---> HTC One ~ Note 2 ~ Nexus 7
User avatar
TeknoJnky
ReadyNAS Addict
 
Posts: 2990
Joined: Mon Oct 13, 2008 1:34 pm
Location: MO
ReadyNAS: Pro

Re: Boo-Yah! 8GB (2x4GB) works in pro.

Postby cyanideg » Thu Feb 03, 2011 10:40 am

Can anyone tell me how many pins the RAM module is? I forgot if its the smaller latop RAM 200pin or the desktop 240 pin.
cyanideg
ReadyNAS Newbie
 
Posts: 14
Joined: Wed Aug 01, 2007 7:18 pm

Re: Boo-Yah! 8GB (2x4GB) works in pro.

Postby TeknoJnky » Thu Feb 03, 2011 11:36 am

clicking the link right above your post would have told you:

Item#: 13272910
800 MHz DDR2-800/PC2-6400 - Non-ECC - Unbuffered - 240-pin DIMM



pro uses 240 pin desktop ram
nv+ and ultra 4 uses laptop so-dims
nv+ ~ 1gb ram ~ 4x WDC WD20EARS-00S8B1 ~ 5555 GB ~ power supply dead
ultra4 ~ 4 gb ram ~
pro business ~ 4gb ram ~ 2x Seagate ST4000DX000-1C5160 ~ 2x Seagate ST4000DM000-1F2168 ~ 10tb
pro 6 ~ 4gb ram ~ dual redundancy ~ 4x Hitachi HDS724040ALE640 ~ 2x Seagate ST4000DM000-1F2168 ~ 14tb
A/V streaming ---> Subsonic ---> HTC One ~ Note 2 ~ Nexus 7
User avatar
TeknoJnky
ReadyNAS Addict
 
Posts: 2990
Joined: Mon Oct 13, 2008 1:34 pm
Location: MO
ReadyNAS: Pro

Re: Boo-Yah! 8GB (2x4GB) works in pro.

Postby dcuellar » Fri Feb 11, 2011 8:46 am

TeknoJnky wrote:
Code: Select all
Model:   ReadyNAS Pro Business Edition [X-RAID2]
Firmware:   RAIDiator 4.2.16-T25
Memory:   8064 MB [6-6-6-18 DDR2]


also working for me.

x2 @ http://www.overstock.com/Electronics/Pa ... oduct.html



Will this work for Ultra6+?
dcuellar
ReadyNAS User
 
Posts: 65
Joined: Tue Jan 25, 2011 7:23 am

Boo-Yah! 8GB (2x4GB) works in pro.

Postby fbmachines » Fri Feb 11, 2011 3:54 pm

dcuellar wrote:

Will this work for Ultra6+?


It should as the Ultra 6+ is basically a rebadged Pro Pioneer Edition.
NAS 1 [File Server]: ReadyNAS NV+, Raidiator 4.1.13, 1024 MB, X-RAID, 4x Seagate ST31000340AS 1 TB
NAS 2 [Media Server]: ReadyNAS NV+, Raidiator 4.1.13, 1024 MB, X-RAID, 4x Samsung Spinpoint F4EG HD204UI 2 TB
NAS 3 [HDD Image Server]: ReadyNAS NV+, Raidiator 4.1.13, 1024 MB, X-RAID, 3x Western Digital RE3 WD1002FBYS-02A6B0 1 TB
NAS 4 [Backup for NAS 1,2 & 3]: ReadyNAS NV+, Raidiator 4.1.13, 1024 MB, X-RAID, 4x Hitachi HDS722020ALA330 2 TB
NAS 5 [Off-Site Backup for NAS 1,2 & 3]: ReadyNAS NV+, Raidiator 4.1.13, 1024 MB, X-RAID, 4x Seagate ST31500341AS 1.5 TB
NAS 6 [BitTorrent Client]: ReadyNAS Duo, Raidiator 4.1.13, 1024 MB, X-RAID, 2x Western Digital RE2 WD5001ABYS 500 GB
NAS 7 [CrashPlan Client]: ReadyNAS Pro-6, Raidiator 4.2.25, 4096 MB, X-RAID2, 6x Samsung Spinpoint F4EG HD204UI 2 TB
NAS 8 [On-site Backup]: ReadyNAS Pro-6, Raidiator 4.2.25, 8192 MB, X-RAID2, 6x Samsung Spinpoint F4EG HD204UI 2 TB
NAS 9 [Off-site Backup]: ReadyNAS Pro-2, Raidiator 4.2.25, 1024 MB, X-RAID2, 2x Western Digital RE3 WD5002ABYS-01B1B0 500 GB
NAS 10 [Testing]: ReadyNAS RN102, ReadyNAS OS 6.1.5, 512 MB, X-RAID2, 2x Seagate Pipeline ST3500321CS 500 GB

Network: ProSafe UTM25 :: Netgear GS724Tv3 :: HP Procurve 1810-24G :: Asus RT-N66R :: D-Link DGS-2205
UPS: CyberPower CP1000AVRLCD :: CyberPower CP850AVRLCD :: 3x CyberPower CP825AVRG :: APC Back-UPS ES 550
User avatar
fbmachines
Advanced ReadyNAS Expert
 
Posts: 602
Joined: Thu Dec 27, 2007 6:23 am
Location: Austin, Texas
ReadyNAS: Pro

PreviousNext

Return to Memory



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests